Meklēt
Izvēlne

LMA STUDENTI PIEDALĪJUŠIES IV STARPTAUTISKAJĀ SIENU GLEZNIECĪBAS UN HIPHOPA PROJEKTĀ

Aizvadītajā gadā no 22. jūlija līdz  2. augustam Klaipēdā, Melnragē norisinājās Viļņas Mākslas akadēmijas organizēta studentu sienu glezniecības radošā nometne The Baltic Wild Walls, kurā piedalījās arī studenti - Dāvis Vaivads un Tonijs Strods no Latvijas Mākslas akadēmijas.

Projekts jau otro gadu notiek Vetros ielas kvartālā līdzās Melnrages ostas piestātnei un Klaipēdas Naftas industriālajiem objektiem. Uz privātas, neapdzīvotas ēkas sienām jaunie mākslinieki kopā strādājot ir izveidojuši monomentālus sienas gleznojumus, kuri ietver ostas pilsētas heraldiku, vietējos nosaukumus, kā arī izmantoti Lietuvas ģerboņa radītāja Gintara Karosas zīmes un grafikas par baltu mitoloģijas tēmu.

Kā norāda projekta veidotājs un organizators Žilvinas Danis: “radošā projekta The Baltic Wild Walls mērķis ir aktivizēt hiphopa kultūru, uzsvaru liekot uz radošumu un jauniešu socializēšanos, lai kopradē meklētu sasaisti starp pagrīdes subkultūru un sociāli pieņemamām kultūras izpausmes formām. Parasti grafiti izpaužas kā kontrkultūra, darot to, kas ir aizliegts, taču mēs nevēlamies konfliktēt, bet gan ļaut jauniešiem radoši izpausties. Nometnei noslēdzoties mēs redzam sakoptu vidi un koši apgleznotas ēkas sienas, kuras kļuvušas par sava veida hiphopa kultūras pieminekli. Jauniešu dumpīgās pretkultūras estētiskā izteiksme un tiekšanās pēc brīvības ir ieguvusi konkrētu formu, kas ir pieņemama un pievilcīga publiskajai pilsētvides ārtelpai. Arī pilsētas iedzīvotāji un interesenti bieži apmeklē un izbauda šo vietu, fotografējas pie apgleznotajām sienām un dalās ar savām fotogrāfijām sociālajās vietnēs internetā. Mums ir svarīgi, lai ostas pilsēta kļūtu dzīva pilsēta, kas ir atvērta hiphopa kultūrai. 2019. gadā Melnragē uzsāktais grupas darbs ir iekļauts Klaipēdas sienu gleznojumu ceļvedī.”

Projektu atbalsta Lietuvas Izglītības, sporta un zinātnes ministrija un Viļņas Mākslas akadēmija.