Meklēt
Izvēlne

Noslēdzošā – ceturtā DIZAINA PASTAIGA veltīta ēdiena dizainam

2015. gada 27. un 28.martā notiks nebijis pasākums − ĒDIENA DIZAINA PASTAIGA, kuras dalībnieki varēs radīt ēdienus, eksperimentēt ar garšām un nobaudīt tās, kā arī iepazīt atšķirīgu iepirkšanās pieredzi. Pasākums norisinās Latvijas laikmetīgā dizaina ekspozīciju un notikumu cikla DIZAINA MANIFESTĀCIJA ietvaros.

DIZAINA MANIFESTĀCIJAS izstādes HUMANIZĀCIJA ietvaros ir skatāma sadaļa MALTĪTE, kas demonstrē pārtikas industrijas paraugus. Izstādē apskatāmi gan lielo, gan mazo uzņēmumu produkti, kas veikalu plauktos ir atpazīstami ar savu labo iepakojuma dizainu. Lai varētu ielūkoties ēdiena radīšanas procesā, 27. un 28.martā šī ekspozīcijas sadaļa tiek paplašināta ārpus izstādes ietvara.

ĒDIENA DIZAINA PASTAIGAI ir divi virzieni. Iespēju sastapties ar ēdienu savādāk, nekā ierasts, piedāvā DARBNĪCAS. PERFORMANCE. IZSTĀDE. Tā ir līdzdalība dažādos ēdiena dizaina veidošanas procesos, darbnīcās, performancē un vienā mini – izstādē Kumosi no gastronomiskām performancēm. Otrs virziens CITĀDA IEPIRKŠANĀS piedāvā pastaigu pa pavasarīgo Rīgu, iepērkoties slow-food tirdziņos. Dalība darbnīcās un performancēs jāpiesaka iepriekš. Pateicoties mobilo sakaru operatora LMT atbalstam, vietnē m.lmt.lv būs iespējams vērot tiešsaistes reportāžas no notikumu vietām.

Pastaiga pa slow-food un zemnieku tirdziņiem pamudinās uz svaigas un vietējas pārtikas lietošanu uzturā. Tas ir atgādinājums pilsētnieka iespējām, iegādāties ēdienu nesteidzīgi, pērkot to mazākos daudzumos un ieklausoties zemnieku stāstos, kas pavadīs katru lociņu un maizes klaipiņu, uzzinot, no kādas Latvijas puses tas nācis un kāds šogad padevies pavasaris ārpus Rīgas.

„Kamēr vārdu kombinācija ēdiena dizains mūsu ausīm vēl skan neierasti un nedaudz ērmīgi, tā arvien vairāk sastopama citu zemju un pilsētu ceļvežos. Par ēdiena dizainu mēdz dēvēt gan jaunu pieredzi produktu iegūšanā, gan maltītes gatavošanā, gan pašā mielošanās procesā. Ēdiena dizains pazīst gan taupību, gan pārmērības, arī lokālpatriotismu un kultūru miksli, tradīcijas un molekulārās tehnoloģijas. Tas nekādā ziņā nav pretpols bērnības aizliegumam − ar ēdienu nerotaļājas, bet ir izzinoša un cieņpilna attieksme pret ēdienu,” uzsver ĒDIENA DIZAINA PASTAIGAS kuratore Barbara Ābele.

ĒDIENA DIZAINA PASTAIGU dalībnieki:

DARBNĪCAS. PERFORMANCES. LĪDZDALĪBA

Piektdiena, 27. marts

LAIMAS šokolādes muzejs
Norises vieta: Miera iela 22. Muzeja šokolādes darbnīcās tiks gatavotas unikālas konfektes.
Darbnīcas sākums plkst. 11.30
Pieteikšanās: Tel. 66154777

Piektdiena un sestdiena, 27. un 28. marts

DIZAINS ± MALTĪTE
Norises vieta: Lāčplēša iela 55. Izrāde tiem, kuri ir atvērti pasaulei, vēlas piedzīvot jaunas nianses ēdienbaudīšanā un domāšanā. Stāsts par kopā būšanu, par jaunām garšu niansēm, par līdzdalību, sniedzot otram, saņemt vairāk. Šefpavārs  Andris Jugāns (Kuk Buk). Scenogrāfija un dizains Mārcis Ziemiņš. Producente Gundega Skudriņa – radošā apvienība Skudras metropole.
Pieteikšanās noslēgusies.
Abas dienas pasākumu norises vietā no plkst. 12.00 - 20.00 apskatāma arī mini-ekspozīcija Kumosi no gastronomiskām performancēm.

LABAS GARŠAS DARBNĪCAS
Norises vieta: Mercure Riga Centre Hotel, Elizabetes iela 101. Kopīga gatavošana, smaržu, krāsu un domu mijiedarbība. Pirms darbnīcas kopā ar LABAS GARŠAS DARBNĪCU veidotāju Līvu Kļaviņu notiks produktu iegādāšanās Rīgas Centrāltirgū. Satikšanās tirgū pie Siļķītes un dillītes - starp sakņu un zivju paviljoniem.
Darbnīcas-iepirkšanās sākums piektdien plkst. 16.00, sestdien plkst. 11.00
Pieteikšanās: garsas.darbnicas(abols)gmail.com" target="_blank">

Sestdiena, 28. Marts

3 pavāru tapu šovs
Norises vieta: Torņa iela 4, 2.stāvs. Kopā ar vienu, diviem vai trīs pavāriem no 3 pavāru restorāna.
Darbnīcu sākums  plkst. 11.00 un plkst.13.00
Pieteikšanās: 3pavari(abols)3pavari.lv">

KŪKAS DARBNĪCA LAPSAS MĀJĀ
Norises vieta: Mārupes iela 3. Iespēja aizgūt Lienes Zemītes kūku cepšanas knifiņus, radot kūku kopā ar viņu. Kūkas baudīšana un sarunas, kad tā tapusi gatava.
Darbnīcas sākums plkst. 10.00
Pieteikšanās: madara(abols)h2e.lv">

Rituāls ēst. Dizaina process
Norises vieta: LMA, Kalpaka bulvāris 13. LMA Vides mākslas apakšnozares studente Krista Ose aicinās ielūkoties, izzināt un sajust sava maģistra darba tapšanas procesu.
Darbnīcas sākums plkst. 12.00
Pieteikšanās: krista.ose(abols)gmail.com">


CITĀDA IEPIRKŠANĀS

Piektdiena, 27. marts

SLOW–FOOD ZEMNIEKU TIRGUS
Norises vieta: t/c Sky&More, Duntes iela 19a. Interesentiem atvērts no plkst. 12.00 līdz 19.00. Laba, tīra un godīga pārtika visiem — gan tās ražotājiem, gan patērētājiem.

Sestdiena, 28. marts

SLOW–FOOD RĪGA ZEMNIEKU ALEJA
Norises vieta: Kalnciema kvartāla tirdziņš, Kalnciema iela 35. Interesentiem atvērta no plkst. 10.00 līdz 16.00. Šī kustība ir Mārtiņa Rītiņa lolojums, tā atbalsta tīru, sezonālu, vietēju pārtiku un taisnīgu samaksu zemniekiem par darbu.

BAZĀRS BERGA BAZĀRĀ
Norises vieta: Elizabetes iela 83/85, Berga Bazārs. Interesentiem atvērts no plkst. 10.00 līdz 16.00. Svaigi Latvijas zemnieku saimniecībās audzēti produkti. Viena no pirmajām vietām, kas rīdziniekus uzrunāja zaļi.

DIZAINA PASTAIGAS ir nekomerciāls pasākums, kas norisinās Latvijas laikmetīgā dizaina ekspozīciju un notikumu cikla DIZAINA MANIFESTĀCIJA ietvaros. Pastaigu mērķis ir iepazīstināt ikvienu interesentu ar Latvijas dizaina produktu un pakalpojumu izstrādes procesu grafikas, produktu, interjera un ēdienu dizainā. Veiksmīgi aizvadīti jau 3 pasākumi no DIZAINA PASTAIGU cikla.

Dizaina ekspozīciju cikla DIZAINA MANIFESTĀCIJA autoru grupa ir starpdisciplināra komanda: dizaina biroja H2E radītāji / vadošie dizaineri un Latvijas Mākslas akadēmijas mācībspēki Holgers Elers un Ingūna Elere, dizaina domāšanas trenere un Latvijas Mākslas akadēmijas docētāja Barbara Ābele un uzņēmēja, Latvijas Modes palātas vadītāja un Banku augstskolas docētāja Dita Danosa.


ĒDIENA DIZAINA PASTAIGAS programma un karte lejupielādējama šeit: